Reacties congres Alkmaar 2018

8 November 2018 was het 3e congres van Verborgen Aanwezig. Een indrukwekkende dag, met aangrijpende verhalen, in een mooie setting, omringt door kunststukken gemaakt door de kunstenaars van Atriance, een verrassingsbezoek van BACA en met een uitverkochte zaal vol professionals met een open hart. Hieronder een impressie.  

Ik vond het congres erg leerzaam en dan vooral omdat de informatie kwam van de ervaringsdeskundigen (slachtoffers zelf).

Francina Monkau
Ouder- en Kindadviseur

Hartelijk dank voor het geweldige congres ‘verborgen aanwezig’ dat ik bijwoonde samen met mijn collega’s.Goed georganiseerd, fantastische sprekers, alles was boeiend.

Enide Gerrits,
Leerkracht basisonderwijs groep 7/8

Hallo  Violaine en Peter,

 Als eerste even over Kim. WAT enorm indrukwekkend om zo je verhaal te kunnen doen en wat verschrikkelijk dat er zoveel kinderen zijn die de ergste dingen moeten meemaken en ondergaan. Het heeft een diepe diepe indruk op mij gemaakt. Ik ben ook ervaringsdeskundige en heb het zoveel mogelijk weggestopt, maar dat kwam nu hard binnen bij me. Diep respect voor Kim en we zijn van plan om haar uit te nodigen om bij ons cluster haar verhaal voor andere collega’s te vertellen.

De TOS moeder ontwapende mij met haar eerlijkheid over haar emoties en gevoelens die je eigenlijk niet wil hebben ten opzichte van je kind, maar soms wel hebt.  Haar informatie kan ik heel goed gebruiken in het gezin waar ik momenteel werkzaam ben, vooral het gegeven dat de TOS niet over is als je kind wel redelijk tot goed kan praten.

Ik heb goede gesprekken met de leden van BACA gehad en ga daar zeker iets mee doen. Jammer dat ze nog zo weinig bekendheid genieten, want veiligheid bieden is een eerste levensbehoefte van de mishandelde kinderen.

Het pestverhaal is van alle dag en komt natuurlijk al jaren overal voor. Jordy is een held door dit op deze wijze nog eens heel duidelijk voor het voetlicht te brengen. Vreselijk dat hij dat zo lang heeft moeten ondergaan. Ik zag nu een grote zelfbewuste persoonlijkheid zijn verhaal doen en ben blij dat hij er goed uit is gekomen. Dat zijn pestjaren een kwestie van overleven is geweest geloof ik meteen, want het valt niet mee om dat te stoppen. Alle aanwezigen zijn door dit onderwerp weer op scherp gezet.

En dan jij Peter met je dierenplaatjes. Ik had niet veel vertrouwen in het onderwerp toen ik het op het programma las. Mijn aanname was dat het een kinderachtige manier was om met de problemen van de kinderen om te gaan. Mijn excuus daarvoor. Ik heb goed naar je geluisterd en blij verrast door de eenvoud om op deze manier het gesprek te openen met kinderen die op de conventionele wijze van communiceren dicht zouden klappen of ontwijkend zijn. Door eigenschappen en gedrag te laten koppelen aan hun keuze krijg je een goede inkijk van hetgeen ze mee worstelen of hoe naar problemen kijken. Een Eye opener. Ook nog even een pluim voor je gevoel voor humor.

Ik ben zo blij dat ik geweest ben, ik ben zoveel rijker teruggekomen.

Peter Wante, 
Stichting Esdege-Reigersdaal

 

Wat hebben jullie een verschrikkelijk leuk congres georganiseerd! In plaats van mijzelf binnen een half uur af te vragen waarom ik me heb ingeschreven, heb ik gisteren van begin tot einde op het puntje van mijn stoel zitten luisteren naar wat de verschillende sprekers te vertellen hadden. Dat is eigenlijk nog nooit voorgekomen!

Liselore Dam
Linkprojecten (jongerenwerk)

Ik kom uit Aruba en heb geen enkel moment spijt gehad om dit congres mee te mogen meemaken. Ik heb vanaf het begin tot het einde enorm genoten en veel geleerd. Ik zou iedereen willen aanraden om deel te nemen aan zo een congres, mocht het weer georganiseerd worden in de toekomst. Ik was behoorlijk onder de indruk van de sprekers, hun verhalen, hun persoonlijke ervaringen mbt het onderwerp. Het was ook een ‘eye-opener’ voor mij om datgene wat ‘Verborgen Aanwezig’ is te ontdekken en er wat mee te doen. Vooral het verhaal van Kim over kindermishandeling waar ze je onbewust drijft om dieper na te denken over hoe veel schade voorkomen kan worden als de focus meer gaat naar preventie en een kind niet zomaar loslaten als het kind je het meest nodig heeft. Verder kan ik over de sprekers van TOS, Identificeren met dieren, het BACA team en het thema over pesten alleen kan zeggen dat jullie allen een ’10’ waard zijn! Fijn om ook kennis te mogen maken met collega’s in veld van Nederland. Er was een heerlijke sfeer aanwezig, ook heerlijke broodjes….Van verborgen aanwezig naar Openlijk en vreugdevol aanwezig.

Swinda Dumfries
Orthopedagoog

Ik vond het ook een inspirerende dag! Ervaringsverhalen maken veel indruk en geven ook energie om het anders te doen.

Elly Broer
Jeugd maatschappelijk werker

Erg inspirerend en indrukwekkend!

Annemieke Cobussen
Ouder en kind Adviseur/ jeugdmaatschappelijkwerk

 

…….. Laten we meer luisteren naar kinderen. Echt luisteren. Vaak beseffen ze zelf goed wat er nodig is, als ze samen in gesprek gaan. Empathie kun je leren, al dan niet in spelvorm. Ook bij dit item vertelt een ervaringsdeskundige, Jordy, zijn verhaal. Net als vanmorgen bij Kim maakt het iets los: wend je ogen niet af, maar zorg dat je er bent voor deze kinderen!

Na een lange dag vol inspiratie verlaten we de harde kerkbankjes, om nog even lekker een stuk in het zonnetje te fietsen. We hebben een zwaar en bij tijd en wijle moeilijk beroep. Daarover geen twijfel, maar wat fijn als je zo nu en dan voor een kind het verschil kunt maken. Een mooie uitdaging!

Irma en Anneloes
Leerkrachten p.o.